I år är det 2011.

Det har funnits Hattar och Mössor. Det har funnits fyra stånd, adel, präster, borgare och bönder. Det har funnits känslokalla patroner och giriga långivare. Alla har slutat existera som politiska krafter. Ändå vill Socialdemokraterna tillbaka till rötter som inte finns längre. Den arbetarrörelse som finns i dag har helt andra förutsättningar att utvecklas. I dag är de flesta människor upplysta, inte förtryckta utan känner sig lika delaktiga i samhället som den mest uppsatta. Vi har lagar som parterna på arbetsmarknaden är överens om. Ingen kan avskedas utan anledning. Samhället i stort är i harmoni. I detta läge säger sossarna: Tillbaka till rötterna!
Sossarna har en enorm uppförsbacke i sitt förnyelsearbete. Att byta partiledare räcker inte på långa vägar. Att anpassa politiken till verkligheten borde vara effektivare. Att få människor att känna igen sig är en effektiv genväg till framsteg.
I Timrå verkar förnyelsearbetet inte ens ha lämnat startgroparna. Sossarna i Timrå följer den gamla vägen och vill i partiets namn bestämma hur livet ska te sig för medborgarna. Man tycker sig veta bäst. " Här ska järnvägen gå". Eller, "Självklart ska vi tillhöra den norra regionen". Vad bygger man sina diktatoriskt skruvade idéer på? Finns det personliga vinster av besluten bland ledande sossar? Jag bara frågar och kommer väl aldrig få svar förrän allt är genomdrivet. Och då är det för sent.
Lyssna på folket. Försök i mesta möjliga mån uppfylla önskningar och viljor. Skaffa nya rötter och vattna med ny näring.
Av detta växer riktig demokrati.

Göran Ljungblom

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0