Merlobäcksgränsen blev avgörande - fyra förlorade år!

När regeringens utredare  Mats Sjöstrand vid ett öppet möte i Härnösand  2/2 redovisade sitt uppdrag från regeringen kring regionfrågan och dess bakgrund, framgick  det med önskvärd tydlighet att gränspålen i Merlobäcken var en av de viktigaste skälen till att inte något förslag om nya regioner 2011 01 01 lämnades till regeringen. Sjöstrand återkom till Merlobäcksgränsen vid flera tillfällen under sin bakgrundsbeskrivning.

I motsats till Härnösand och Sundsvall, som båda ville tillhöra Region Mittsverige, beslutade kommunstyrelsen i Timrå att kommunen skulle tillhöra Stornorrland. Förvaltningsrätten har senare förklarat detta beslut som rättsvidrigt och upphävt det, men domslutet kom efter det att Kammarkollegiet förklarat att eftersom det inte fanns någon enighet om gränserna i Norrland så fick regionbeslutet bero till 2014.

I den debatt som fördes i Timrå på hösten 2009 framförde kommunledningen argumentet om att det fanns ett krav på att en region måste ha en miljon innevånare. Något sånt krav finns inte och har aldrig funnits, enligt Sjöstrand. Däremot finns ett oeftergivligt krav på att naturliga arbetsmarknadsregioner inte får delas! Med andra ord, Sjöstrand kommer , vad jag förstår, inte  att godkänna någon delning av Norrlands kraftfullaste arbetsmarknadsregion! Han markerade dessutom klart sin uppfattning att regionerna ska byggas underifrån och att det är bygdens folk och inga andra som ska avgöra regiontillhörigheten.

Genom det olagliga kommunstyrelsebeslutet i Timrå tvingades Kammarkollegiet att skjuta upp förslaget om regionbildningen i Norrland. Effekterna av att inte bilda Region Mittsverige blev förödande  bland annat för de hundratals anställda vid sjukhuset som, onödigt genom Timråbeslutet, tvingades ut i arbetslöshet.

Om några månader kommer Mats Sjöstrand att lämna sitt förslag. Hur det ser ut vet ingen än, men ett vet alla deltagare i det öppna mötet . Härnösand, Timrå och Sundsvall kommer inte att delas. Norrlands starkaste arbetsmarknad kommer att tillhöra samma region.  Dags för kommunledningen i Timrå att inse detta. Vi har förlorat fyra år på grund av ett rättsvidrigt beslut i Timrå.  Vad en övervägande del av Timråborna  vill  vet vi.  Börja därför redan nu att förbereda Region Mittsverige inför  2015. Gör det dessutom tillsammans med Nordanstig och Hudiksvall och givetvis med Ånge och Jämtland

Kenneth Westberg (M)


Kommentarer
Postat av: Rumah Dijual

After examining a few of the blog posts in your web site now, and I actually like your way of blogging.

Postat av: Pakaian Muslim Modern

Your look at nevertheless this is great and ways in which I truly feel. I recently now mailed him this internet site to say him your personal view.

Postat av: Jual Beli Mobil Bekas

Generally I never read whole articles but the way you wrote this information is simply amazing and this kept my interest in reading and I enjoyed it.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0